Żeglarz Neofita wita

przywitaj się jak Pirat z Piratem! Arggg!
Odpowiedz
Wiadomość
Autor
Żeglarz Neofita
Posty: 2
Rejestracja: 14 paź 2014, o 18:56

Żeglarz Neofita wita

#1 Post autor: Żeglarz Neofita » 14 paź 2014, o 20:45

Jako ateista zostałem tknięty Macką Jego Makaronowatości i nawróciłem się na pastafarianizm.
I znalazłem naonczas wytłumaczenie wielu faktów z mojego życia, takich jak:
- zamiłowanie do żeglarstwa, stopień kapitana jachtowego i poszukiwanie na morzach i oceanach śladu po Piratach,
- osobliwa predylekcja do piwa, którą zawsze miałem, a dodatkowo - od paru miesięcy - które zacząłem także samodzielnie warzyć,
- uwielbienie dla makaronu, który czasem własnymi ręcami przyrządzałem.
Innym znakiem widzialnym Jego łaski niewidzialnej jest fakt, że zamieszkałem w Bielsku-Białej a skrót FSM (tłumaczony przez bezbożników jako Fabryka Samochodów Małolitrażowych) mogę tłumaczyć jako znak dany nam od Niego.
Jako gorliwy neofita, końcem sierpnia, wziąłem udział w Pierwszym Ogólnopolskim Zjeździe Pastafarian.
Poświęciłem też trochę czasu na zapoznanie się ze Świętymi Księgami Pastafarian odkrywając mądrość, acz i niechlujstwo wielkie, Jego Makaronowatości.

By nie być gołosłownym, dla wszystkich Sióstr i Braci zamieszczam przepis na "Kapitańskie penne z gorgonzolą i lazurem".

Składniki (na 6-8 osób):
– 2 łyżki oliwy,
– główka czosnku,
– makaron penne (najlepiej Barilla) (2 x 500 g),
– śmietanka słodka 30% (500-660 ml),
– gorgonzola (2 x 125-150 g),
– ser „Lazur” niebieski lub zielony (1-2 opakowania),
– szynka parmeńska (150 g) (lub szwarcwaldzka),
– pęczek pietruszki,
– pieprz świeżo mielony.

Czas przygotowania:
30 minut

Przyrządzenie:
Wstawiamy wodę na gaz (do gotowania makaronu).
Obieramy i kroimy czosnek i wrzucamy go na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Po zarumienieniu czosnku wlewamy śmietankę i dodajemy gorgonzolę z lazurem.
Całość mieszamy do rozpuszczenia serów.
Do gotującej się wody dodajemy odrobinę oliwy i sól i wsypujemy makaron.
Do serów dodajemy pokrojoną w paski szynkę i pieprz, a na samym końcu pietruszkę.
Ugotowany „al dente” makaron nakładamy na talerze posypane wcześniej pieprzem i polewamy sosem serowo-śmietankowym.
Obowiązkowo zapijamy czerwonym winem.

Smacznego i Ramen!

Awatar użytkownika
chiyome
Posty: 317
Rejestracja: 21 sty 2013, o 00:13

Re: Żeglarz Neofita wita

#2 Post autor: chiyome » 14 paź 2014, o 22:24

Witaj bracie Piracie!
NBChJMM

Awatar użytkownika
Empelon
Posty: 702
Rejestracja: 18 mar 2013, o 19:21

Re: Żeglarz Neofita wita

#3 Post autor: Empelon » 15 paź 2014, o 10:08

Jeśli byłeś na zjeździe to pewnie się już znamy - ale witaj na forum.
Niech Wasz makaron zawsze będzie gorący a piwo zimne.

Awatar użytkownika
Asia
Posty: 1965
Rejestracja: 21 sty 2013, o 00:13
Lokalizacja: Poznań

Re: Żeglarz Neofita wita

#4 Post autor: Asia » 15 paź 2014, o 12:14

Witaj na forum. Jeżeli możesz to przepis zamieść w dziale z przepisami, bo tu boję się że ludzie o nim zapomną.

Odpowiedz

Wróć do „Przywitaj się”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość