Rejestracja Kościoła Latającego Potwora Spaghetti...

Wniosek o rejestrację KLPS został wysłany  27 lipca 2012. 15 marca 2013 otrzymaliśmy decyzję odmowną. 28 kwietnia 2015 sąd uchylił II odmowną decyzję MAiC, mimo to urząd 19 sierpnia ponownie odmówił rejestracji. 18 maja 2016 sąd oddalił naszą skargę. Obecnie czekamy na termin rozprawy w NSA. Historia rejestracji znajduje się tutaj. Statut dostępny jest tutaj.

A+ A A-
Oficjalny Polski Kościół Latającego Potwora Spaghetti KLPS | LPS - Gotowanie z potworem
czwartek, 10 lipiec 2014 06:14

Spaghetti z anchois

Napisała

Spaghetti z anchois Składniki na 2 osoby: 250 g Spaghetti, 2 cebule, oliwa, mały słoiczek anchois ( około 10 - 15 filecików), pół słoika czarnych oliwek, jedna chili z pestkami lub bez zależnie od upodobań, 4 ząbki czosnku, 2 solidne garście startego parmezanu, sól, pieprz.

 

1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z anchois ( jeśli go braknie podlać oliwą z oliwek), gdy cebula będzie szklista dodać posiekany czosnek i pokrojoną w cienkie krążki chili. Chwilę smażyć i dorzucić anchois pokrojone w 1 cm kawałki lub wzdłuż.

2. Ugotować Spaghetti al dente ( lub o 1 min krócej, bo dojdzie trochę na patelni). Do cebulki z anchois dodać pokrojone w plasterki oliwki.

3. Makaron przełożyć na patelnię i całość dobrze wymieszać z sosem lekko podgrzewając. Nałożyć i solidnie posypać parmezanem. Uwaga: Ostrożnie z solą, bo fileciki są bardzo słone.

piątek, 18 kwiecień 2014 09:09

Spaghetti z krewetkami

Napisał

Oprócz pomidorów w puszce będą potrzebne: -makaron -mała cebula -papryczka chilli -czosnek -krewetki -parmezan -bazylia, kolendra -oliwa.

Zaczynamy od zamarynowania krewetek w oliwie z czosnkiem i pieprzem przez 20 minut (ale nie koniecznie). Na patelni na oliwie smażymy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną, dodajemy czosnek, chilli, sól i pieprz. Sos można zmiksować blenderem.

Gotujemy makaron. Do gorącego sosu wrzucamy obrane krewetki i dusimy przez max 2 minuty. (Czasem robię tak, że krewetki smażę osobno na oliwie z cebulką i czosnkiem i dodaje je już do nałożonego makaronu ale to nie konieczne) :)

W tym czasie odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Mieszamy, żeby cały makaron był pokryty sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, bazylią i kolendrą. Skrapiamy oliwą.

Smacznego :)

czwartek, 27 marzec 2014 19:52

Spaghetti z białym sosem szparagowym

Napisała

Składniki dla 2 osób:

 

Białe szparagi (około 6 szt.), 100g śmietanki 30 %, makaron 250g, majeranek, cukier, sok z cytryny, starta skórka z cytryny, sól, pieprz biały, żółty ser, masło 1 -2 łyżki.

 

Przygotowanie Obrać szparagi z łykowatej skórki i odłamać twardą końcówkę. Pokroić na 2-3 cm kawałki i ugotować, najlepiej na parze, przez 6 -8 min wrzucając części z główką szparaga 2 min przed końcem gotowania.

 

Ugotować makaron al dente (lepiej nie dogotować, bo potem jeszcze dojdzie ze śmietanką na patelni).

 

Rozgrzać na patelni masło i wrzucić szparagi, dodać skórę z cytryny, doprawić suszonym majerankiem, pieprzem i solą. Gdy poczujemy zapach podgrzewanego majeranku dodajemy odcedzony makaron i zalewamy śmietanką. Gdy zacznie się gotować, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Dusić razem aż śmietanka się zredukuje i sos się zagęści. Jeśli trzeba doprawić solą.

 

Podajemy posypane żółtym serem. Można użyć parmezanu lub goudy, lub jaki kto woli.

 

 

Smacznego i RAmen!

niedziela, 05 styczeń 2014 15:21

Makaroniotto czyli risotto z makaronem

Napisał

Risotto znane jest z wielu odmian różniących się dodatkami, jednak ostatnio widoczny jest trend w zastępowaniu ryżu jako bazy innymi składnikami np. kaszą pęczak. Dlatego przygotowałem iście Pastafariańską odmianę risotto czyli makaroniotto. Przepis do złudzenia przypomina podstawowe risotto dlatego można go modyfikować wedle własnego gustu i uznania jak każde risotto np. o dodatek grzybów, ziół, serów pleśniowych, prosciutto itd.

Składniki:
- 150g drobnego makaronu, ja użyłem lubella muszelki nr 26 (conchigliette piccole) warto też spróbować z makaronem do sałatek w kształcie ryżu.
- 200 ml dobrego wytrawnego białego wina
- 200 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki tartego twardego sera (parmezan, grana padano)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy surowy ryż przez ok. 1-2 minuty. Następnie zwiększamy ogień do maksimum i na patelnie wlewamy wino. Czekamy aż wino się zredukuje (odparuje) o 2/3, a następnie dodajemy połowę (100ml) gorącego bulionu. Gdy pierwsza porcja bulionu się zredukuje o 2/3 dodajemy drugą porcję i redukujemy do porządanej konsystencji (podobnej jak sos do makaronu). Makaron powinien być już al dente jeżeli jest jeszcze za twardy to dodajemy odrobinę wody i dotujemy dalej. Wyłączamy gaz, dodajemy cały ser, a następnie delikatnie mieszamy i podajemy. Można serwować same lub jako dodatek do innych potraw.

PS. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami i dzielenia się swoimi propozycjami tego dania.

wtorek, 12 listopad 2013 18:29

Piracka Pasta

Napisała

Morska rybka w piekielnej wersji z makaronem. Dla odważnych Piratek i Piratów :)

 

Porcja na 2 osoby:

 

- Makaron 250g ( ulubiony, pasujący do gęstych sosów. Wybrałam kolorowy fusilli),

- 1 Wędzona Makrela,

- śmietanka 18% 200g,

- 1 duża cebula,

- 1 chili z pestkami ( to w wersji dla odważnych, najlepiej dodać tyle ile się lubi i można usunąć pestki- to złagodzi danie),

- 1 ząbek czosnku,

- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy,

- skórka starta z całej cytryny,

- sok z połowy cytryny,

- szczypiorek, zielona cebulka lub natka pietruszki do podania,

- przyprawy: pieprz biały, pieprz czarny, sól.

 

1. Wyjąć mięso makreli na deskę wybierając dokładnie ości. Rozłożyć i posiekać nożem ( tak na wszelki wypadek, jakby jakieś drobne ości zostały).

2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać a chili drobno pokroić.

3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, gdy zacznie być szklista dodać czosnek i chili. Chwilę podsmażać i dodać makrelę. Zmniejszyć ogień i razem podgrzewać aż zaczniemy czuć zapach wędzonki. Wtedy dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy zabulgocze dodajemy skórkę startą z cytryny ( wcześniej sparzonej, aby nie miała goryczki) i sok z połowy cytryny. Doprawiamy pieprzem białym i czarnym, z solą uważać, bo ryba jest już słona.

4. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty to podlać wodą z gotowania makaronu. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem lub natką. Można też nałożyć na talerz najpierw makaron a na niego porcje sosu. Wygląda estetyczniej, ale smakuje gorzej, bo makaron nie przejdzie dobrze sosem.

Smacznego :)

 

 
poniedziałek, 14 październik 2013 14:36

Spaghetti z dynią

Napisała

Danie wegetariańskie.

Składniki na 2 przyzwoite porcje.

Składniki:
-250 g makaronu (użyłam razowego spaghetti),
- 2 szklanki upieczonej i pokrojonej w 1 cm kostkę dyni  ( jak upiec dynię – opisane w przepisie),
-100 g sera pleśniowego gorgonzola ( lub inny z błękitną pleśnią),
- 4 łyżki śmietany 18%,
- starty parmezan do posypania ( ilość wg upodobań),
- cebula ( pokrojona w kostkę),
- świeża chili ( można pominąć ),
- 1-2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek, ale nie extra virgin) lub masła,
- pół pęczka natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz biały i czarny, gałka muszkatołowa.
 
Przygotowanie:
 
1. Upiec dynię w piekarniku.
 
Dynię umyć i usunąć nasiona i włókna. Pokroić na kawałki ( im mniejsze tym krócej się będą piekły w piekarniku). Wstawić do piekarnika i upiec  w 180°C w łupce. Czas pieczenia - zależny od wielkości dyni, najlepiej sprawdzać czy jest już miękka.
 
2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną drobno chili, chwilę smażyć a następnie dodać pokrojoną dynię. Doprawić pieprzem białym, czarnym,  solą i startą gałką muszkatołową. Przesmażyć razem, po czym dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę.  Wymieszać i zagotować.
 
3. Międzyczasie ugotować makaron al dente i odcedzając go pozostawić nieco wody z gotowania (polecam przełożyć makaron do sosu 1 minutę wcześniej niż najkrótszy czas gotowania podany na opakowaniu i niech dojdzie tą minutę na patelni wymieszany z sosem).
 
4.Gdy ser się rozpuści dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę, wymieszać.  Jeśli sos jest zbyt gęsty należy rozrzedzić go wodą pozostałą z gotowania makaronu do pożądanej konsystencji. Podawać posypane startym parmezanem.
 
Smacznego.
RAmen.
 
poniedziałek, 09 wrzesień 2013 13:16

Spaghetti al gorgonzola

Napisał

Kolejny przepis na szybkie, proste i pyszne danie (jedno z moich ulubionych)! Nadaje się dla wegetarian. Można je także doprawiać ziołowo na wiele sposobów modyfikując smak przy nieznacznym wysiłku - zachęcam do eksperymentowania.


Składniki:

- 150g makaronu spaghetti
- 100g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- 100ml śmietanki 12%
- szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu na dość twardo. W czasie gdy woda na makaron się podgrzewa, na patelnie lub do małego garnka wlewamy naszą śmietankę a następnie rozkruszamy do niej ser pleśniowy. Ser rozpuszczamy w śmietance dość często mieszając. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu do smaku oraz opcjonalnie zioła prowansalskie lub inne jakie lubimy. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy i przenosimy na patelnie. Makaron dokładnie mieszamy z sosem na patelni i około pół minuty podgrzewamy. Makaron przenosimy na talerz i gotowe. Smacznego!

środa, 04 wrzesień 2013 12:27

Tagliatelle z sosem z czerwonej fasoli

Napisał

Przepis na dość szybkie, proste ale nietypowe danie. Nadaje się dla wegetarian (kostkę rosołową zastępujemy sosem sojowym) oraz wegan (sos bez sera jest równie dobry). Danie ma w sobie coś z kuchni meksykańskiej. Uwaga: do przygotowania będzie potrzebny blender!

 

Składniki:

- 200g makaronu tagliatelle lub spaghetti (bardzo dobrze pasuje pełnoziarnisty)

- puszka czerwonej fasoli

- kostka rosołowa

- 3 łyżki tartedo twardego sera np. grana padano

- szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy woda na makaron się poddrzewa, do pojemnika od blendera (lub miski) wkładamy odcedzoną fasolę, kostkę rosołową, ser oraz 150 ml wody. Całość blendujemy na jednolita masę, a następnie przenosimy do małego garnka  i doprowadzamy do wrzenia - nie musimy dalej gotować. Na koniec sos doprawiamy pieprzem oraz papryka ostrą, ja dodaje po 1/3 łyżeczki każdego (wychodzi dość ostre). Makaron odcedzamy, łączymy z sosem i gotowe. Smacznego!

czwartek, 29 sierpień 2013 19:34

FSM-ki kardamonowe

Napisała

Składniki:

240 g masła o temp. pokojowej,

¾ szklanki cukru,

1 jajko,

1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii ( lub olejek waniliowy, albo cukier waniliowy),

2 szklanki mąki pszennej,

¾ łyżeczki mielonego kardamonu,

½ łyżeczki soli,

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,

+ kakao do zabarwienia klopsów.

 

 

Przygotowanie:

 

1. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt wanilii i dobrze wymieszać.

 

2. W osobnej misce zmieszać mąkę, kardamon, sól i gałkę. Dodać do utartego masła i wymieszać, żeby składniki się połączyły.

 

3. Ciasto podzielić na trzy części ( 2 większe jasne i 1 mniejszy  do którego dodać kakao i zagnieść, tak aby uzyskać ciemny jednolity kolor) i uformować dyski.

Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto można też zamrozić do późniejszego wykorzystania - przed użyciem należy rozmrozić przez noc w lodówce.

 

4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Blat lub stolnicę, wałek i dysk ciasta oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.

Wykrawać z ciemnego ciasta kółka - klopsy a z jasnego ciasta paseczki, które utworzą macki. FSMki układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Wokół klopsików owinąć macki, z pozostałego ciasta ulepić oczka dodając ciemniejsze źrenice :P  Skrawki niewykorzystanego ciasta zlepić, ponownie rozwałkować i lepić dalej.

 

Piec 12-15 minut, dopóki brzegi FSMek nie zaczną się lekko rumienić. Wyjąć z pieca i pozostawić na blasze do ostygnięcia.

Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku ( nie mogą zawilgnąć). Uwaga: z FSM-kami należy się obchodzić delikatnie i z szacunkiem , co by się nie połamały :p

 

RAmen!

PS. Przepis bazowy na ciasto autorstwa Anny Olson.

czwartek, 29 sierpień 2013 16:28

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Napisał

Składniki:

- 200g makaronu spaghetti

- 250ml śmietanki 12%

- 150g łososia wędzonego

- 2 łyżeczki ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi) + 20ml wody

- szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy woda na makaron się poddrzewa, kroimy łososia na małe kawałki i odkładamy na bok. Kolejno na patelni doprowadzamy do wrzenia śmietankę, gdy śmietanka zacznie się gotować należy do niej dodać zawiesinę przygotowaną ze skrobi i wody, pamiętając by całość intensywnie mieszać. Gdy śmietanka zgęstnieje dodajemy zioła prowansalskie, łososia, pieprz do smaku oraz ewentualnie sól (sam łosoś jest z reguły dość słony). Sosu nie trzeba dalej gotować wystarczy dobrze wymieszać. Makaron łączymy z sosem i gotowe, smacznego!

Strona 1 z 2

Dołącz do nas na Facebook`u

Logowanie

Koszulki i gadżety

Najnowsze posty na forum


admin | 07.08.2017

doradora | 04.08.2017

BialySzkwal | 29.07.2017

BialySzkwal | 27.07.2017

Kalendarz imprez

Znajdź Pastafarian w pobliżu...

Ostatnie komenatrze

POLSKI KOŚCIÓŁ LATAJĄCEGO POTWORA SPAGHETTI | STRONA OFICJALNA