Polski Kościół Latającego Potwora Spaghetti : Home / Nowości / Gotowanie z potworem
A+ R A-
Gotowanie z potworem

Gotowanie z potworem (16)

czwartek, 10 lipca 2014 07:14

Spaghetti z anchois

Publikowano w Gotowanie z potworem napisała Danusia

Spaghetti z anchois Składniki na 2 osoby: 250 g Spaghetti, 2 cebule, oliwa, mały słoiczek anchois ( około 10 - 15 filecików), pół słoika czarnych oliwek, jedna chili z pestkami lub bez zależnie od upodobań, 4 ząbki czosnku, 2 solidne garście startego parmezanu, sól, pieprz.

 

1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z anchois ( jeśli go braknie podlać oliwą z oliwek), gdy cebula będzie szklista dodać posiekany czosnek i pokrojoną w cienkie krążki chili. Chwilę smażyć i dorzucić anchois pokrojone w 1 cm kawałki lub wzdłuż.

2. Ugotować Spaghetti al dente ( lub o 1 min krócej, bo dojdzie trochę na patelni). Do cebulki z anchois dodać pokrojone w plasterki oliwki.

3. Makaron przełożyć na patelnię i całość dobrze wymieszać z sosem lekko podgrzewając. Nałożyć i solidnie posypać parmezanem. Uwaga: Ostrożnie z solą, bo fileciki są bardzo słone.

piątek, 18 kwietnia 2014 10:09

Spaghetti z krewetkami

Publikowano w Gotowanie z potworem napisał Dominik

Oprócz pomidorów w puszce będą potrzebne: -makaron -mała cebula -papryczka chilli -czosnek -krewetki -parmezan -bazylia, kolendra -oliwa.

Zaczynamy od zamarynowania krewetek w oliwie z czosnkiem i pieprzem przez 20 minut (ale nie koniecznie). Na patelni na oliwie smażymy posiekaną cebulę, dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną, dodajemy czosnek, chilli, sól i pieprz. Sos można zmiksować blenderem.

Gotujemy makaron. Do gorącego sosu wrzucamy obrane krewetki i dusimy przez max 2 minuty. (Czasem robię tak, że krewetki smażę osobno na oliwie z cebulką i czosnkiem i dodaje je już do nałożonego makaronu ale to nie konieczne) :)

W tym czasie odcedzamy makaron i dodajemy do sosu. Mieszamy, żeby cały makaron był pokryty sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, bazylią i kolendrą. Skrapiamy oliwą.

Smacznego :)

czwartek, 27 marca 2014 20:52

Spaghetti z białym sosem szparagowym

Publikowano w Gotowanie z potworem napisała Danusia

Składniki dla 2 osób:

 

Białe szparagi (około 6 szt.), 100g śmietanki 30 %, makaron 250g, majeranek, cukier, sok z cytryny, starta skórka z cytryny, sól, pieprz biały, żółty ser, masło 1 -2 łyżki.

 

Przygotowanie Obrać szparagi z łykowatej skórki i odłamać twardą końcówkę. Pokroić na 2-3 cm kawałki i ugotować, najlepiej na parze, przez 6 -8 min wrzucając części z główką szparaga 2 min przed końcem gotowania.

 

Ugotować makaron al dente (lepiej nie dogotować, bo potem jeszcze dojdzie ze śmietanką na patelni).

 

Rozgrzać na patelni masło i wrzucić szparagi, dodać skórę z cytryny, doprawić suszonym majerankiem, pieprzem i solą. Gdy poczujemy zapach podgrzewanego majeranku dodajemy odcedzony makaron i zalewamy śmietanką. Gdy zacznie się gotować, doprawiamy cukrem i sokiem z cytryny. Dusić razem aż śmietanka się zredukuje i sos się zagęści. Jeśli trzeba doprawić solą.

 

Podajemy posypane żółtym serem. Można użyć parmezanu lub goudy, lub jaki kto woli.

 

 

Smacznego i RAmen!

niedziela, 05 stycznia 2014 16:21

Makaroniotto czyli risotto z makaronem

Publikowano w Gotowanie z potworem napisał Klatak
Risotto znane jest z wielu odmian różniących się dodatkami, jednak ostatnio widoczny jest trend w zastępowaniu ryżu jako bazy innymi składnikami np. kaszą pęczak. Dlatego przygotowałem iście Pastafariańską odmianę risotto czyli makaroniotto. Przepis do złudzenia przypomina podstawowe risotto dlatego można go modyfikować wedle własnego gustu i uznania jak każde risotto np. o dodatek grzybów, ziół, serów pleśniowych, prosciutto itd.

Składniki:
- 150g drobnego makaronu, ja użyłem lubella muszelki nr 26 (conchigliette piccole) warto też spróbować z makaronem do sałatek w kształcie ryżu.
- 200 ml dobrego wytrawnego białego wina
- 200 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki tartego twardego sera (parmezan, grana padano)

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i delikatnie podsmażamy surowy ryż przez ok. 1-2 minuty. Następnie zwiększamy ogień do maksimum i na patelnie wlewamy wino. Czekamy aż wino się zredukuje (odparuje) o 2/3, a następnie dodajemy połowę (100ml) gorącego bulionu. Gdy pierwsza porcja bulionu się zredukuje o 2/3 dodajemy drugą porcję i redukujemy do porządanej konsystencji (podobnej jak sos do makaronu). Makaron powinien być już al dente jeżeli jest jeszcze za twardy to dodajemy odrobinę wody i dotujemy dalej. Wyłączamy gaz, dodajemy cały ser, a następnie delikatnie mieszamy i podajemy. Można serwować same lub jako dodatek do innych potraw.

PS. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami i dzielenia się swoimi propozycjami tego dania.
wtorek, 12 listopada 2013 19:29

Piracka Pasta

Publikowano w Gotowanie z potworem napisała Danusia

Morska rybka w piekielnej wersji z makaronem. Dla odważnych Piratek i Piratów :)

 

Porcja na 2 osoby:

 

- Makaron 250g ( ulubiony, pasujący do gęstych sosów. Wybrałam kolorowy fusilli),

- 1 Wędzona Makrela,

- śmietanka 18% 200g,

- 1 duża cebula,

- 1 chili z pestkami ( to w wersji dla odważnych, najlepiej dodać tyle ile się lubi i można usunąć pestki- to złagodzi danie),

- 1 ząbek czosnku,

- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy,

- skórka starta z całej cytryny,

- sok z połowy cytryny,

- szczypiorek, zielona cebulka lub natka pietruszki do podania,

- przyprawy: pieprz biały, pieprz czarny, sól.

 

1. Wyjąć mięso makreli na deskę wybierając dokładnie ości. Rozłożyć i posiekać nożem ( tak na wszelki wypadek, jakby jakieś drobne ości zostały).

2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać a chili drobno pokroić.

3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, gdy zacznie być szklista dodać czosnek i chili. Chwilę podsmażać i dodać makrelę. Zmniejszyć ogień i razem podgrzewać aż zaczniemy czuć zapach wędzonki. Wtedy dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy zabulgocze dodajemy skórkę startą z cytryny ( wcześniej sparzonej, aby nie miała goryczki) i sok z połowy cytryny. Doprawiamy pieprzem białym i czarnym, z solą uważać, bo ryba jest już słona.

4. Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty to podlać wodą z gotowania makaronu. Podawać posypane siekanym szczypiorkiem lub natką. Można też nałożyć na talerz najpierw makaron a na niego porcje sosu. Wygląda estetyczniej, ale smakuje gorzej, bo makaron nie przejdzie dobrze sosem.

Smacznego :)

 

poniedziałek, 14 października 2013 15:36

Spaghetti z dynią

Publikowano w Gotowanie z potworem napisała Danusia

Danie wegetariańskie.

Składniki na 2 przyzwoite porcje.

Składniki:
-250 g makaronu (użyłam razowego spaghetti),
- 2 szklanki upieczonej i pokrojonej w 1 cm kostkę dyni  ( jak upiec dynię – opisane w przepisie),
-100 g sera pleśniowego gorgonzola ( lub inny z błękitną pleśnią),
- 4 łyżki śmietany 18%,
- starty parmezan do posypania ( ilość wg upodobań),
- cebula ( pokrojona w kostkę),
- świeża chili ( można pominąć ),
- 1-2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek, ale nie extra virgin) lub masła,
- pół pęczka natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz biały i czarny, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
1. Upiec dynię w piekarniku.
Dynię umyć i usunąć nasiona i włókna. Pokroić na kawałki ( im mniejsze tym krócej się będą piekły w piekarniku). Wstawić do piekarnika i upiec  w 180°C w łupce. Czas pieczenia - zależny od wielkości dyni, najlepiej sprawdzać czy jest już miękka.
2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną drobno chili, chwilę smażyć a następnie dodać pokrojoną dynię. Doprawić pieprzem białym, czarnym,  solą i startą gałką muszkatołową. Przesmażyć razem, po czym dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietanę.  Wymieszać i zagotować.
3. Międzyczasie ugotować makaron al dente i odcedzając go pozostawić nieco wody z gotowania (polecam przełożyć makaron do sosu 1 minutę wcześniej niż najkrótszy czas gotowania podany na opakowaniu i niech dojdzie tą minutę na patelni wymieszany z sosem).
4.Gdy ser się rozpuści dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę, wymieszać.  Jeśli sos jest zbyt gęsty należy rozrzedzić go wodą pozostałą z gotowania makaronu do pożądanej konsystencji. Podawać posypane startym parmezanem.
Smacznego.
RAmen.
poniedziałek, 09 września 2013 14:16

Spaghetti al gorgonzola

Publikowano w Gotowanie z potworem napisał Klatak

Kolejny przepis na szybkie, proste i pyszne danie (jedno z moich ulubionych)! Nadaje się dla wegetarian. Można je także doprawiać ziołowo na wiele sposobów modyfikując smak przy nieznacznym wysiłku - zachęcam do eksperymentowania.


Składniki:

- 150g makaronu spaghetti
- 100g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- 100ml śmietanki 12%
- szczypta czarnego pieprzu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu na dość twardo. W czasie gdy woda na makaron się podgrzewa, na patelnie lub do małego garnka wlewamy naszą śmietankę a następnie rozkruszamy do niej ser pleśniowy. Ser rozpuszczamy w śmietance dość często mieszając. Gdy sos się zagotuje dodajemy odrobinę pieprzu do smaku oraz opcjonalnie zioła prowansalskie lub inne jakie lubimy. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy i przenosimy na patelnie. Makaron dokładnie mieszamy z sosem na patelni i około pół minuty podgrzewamy. Makaron przenosimy na talerz i gotowe. Smacznego!

środa, 04 września 2013 13:27

Tagliatelle z sosem z czerwonej fasoli

Publikowano w Gotowanie z potworem napisał Klatak

Przepis na dość szybkie, proste ale nietypowe danie. Nadaje się dla wegetarian (kostkę rosołową zastępujemy sosem sojowym) oraz wegan (sos bez sera jest równie dobry). Danie ma w sobie coś z kuchni meksykańskiej. Uwaga: do przygotowania będzie potrzebny blender!

 

Składniki:

- 200g makaronu tagliatelle lub spaghetti (bardzo dobrze pasuje pełnoziarnisty)

- puszka czerwonej fasoli

- kostka rosołowa

- 3 łyżki tartedo twardego sera np. grana padano

- szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy woda na makaron się poddrzewa, do pojemnika od blendera (lub miski) wkładamy odcedzoną fasolę, kostkę rosołową, ser oraz 150 ml wody. Całość blendujemy na jednolita masę, a następnie przenosimy do małego garnka  i doprowadzamy do wrzenia - nie musimy dalej gotować. Na koniec sos doprawiamy pieprzem oraz papryka ostrą, ja dodaje po 1/3 łyżeczki każdego (wychodzi dość ostre). Makaron odcedzamy, łączymy z sosem i gotowe. Smacznego!

czwartek, 29 sierpnia 2013 20:34

FSM-ki kardamonowe

Publikowano w Gotowanie z potworem napisała Danusia

Składniki:

240 g masła o temp. pokojowej,

¾ szklanki cukru,

1 jajko,

1 ½ łyżeczki ekstraktu wanilii ( lub olejek waniliowy, albo cukier waniliowy),

2 szklanki mąki pszennej,

¾ łyżeczki mielonego kardamonu,

½ łyżeczki soli,

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,

+ kakao do zabarwienia klopsów.

 

 

Przygotowanie:

 

1. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt wanilii i dobrze wymieszać.


2. W osobnej misce zmieszać mąkę, kardamon, sól i gałkę. Dodać do utartego masła i wymieszać, żeby składniki się połączyły.


3. Ciasto podzielić na trzy części ( 2 większe jasne i 1 mniejszy  do którego dodać kakao i zagnieść, tak aby uzyskać ciemny jednolity kolor) i uformować dyski.

Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto można też zamrozić do późniejszego wykorzystania - przed użyciem należy rozmrozić przez noc w lodówce.

 

4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Blat lub stolnicę, wałek i dysk ciasta oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.

Wykrawać z ciemnego ciasta kółka - klopsy a z jasnego ciasta paseczki, które utworzą macki. FSMki układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Wokół klopsików owinąć macki, z pozostałego ciasta ulepić oczka dodając ciemniejsze źrenice :P  Skrawki niewykorzystanego ciasta zlepić, ponownie rozwałkować i lepić dalej.


Piec 12-15 minut, dopóki brzegi FSMek nie zaczną się lekko rumienić. Wyjąć z pieca i pozostawić na blasze do ostygnięcia.

Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku ( nie mogą zawilgnąć). Uwaga: z FSM-kami należy się obchodzić delikatnie i z szacunkiem , co by się nie połamały :p

 

RAmen!

PS. Przepis bazowy na ciasto autorstwa Anny Olson.

czwartek, 29 sierpnia 2013 17:28

Tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym

Publikowano w Gotowanie z potworem napisał Klatak

Składniki:

- 200g makaronu spaghetti

- 250ml śmietanki 12%

- 150g łososia wędzonego

- 2 łyżeczki ziół prowansalskich

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi) + 20ml wody

- szczypta soli i pieprzu

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy woda na makaron się poddrzewa, kroimy łososia na małe kawałki i odkładamy na bok. Kolejno na patelni doprowadzamy do wrzenia śmietankę, gdy śmietanka zacznie się gotować należy do niej dodać zawiesinę przygotowaną ze skrobi i wody, pamiętając by całość intensywnie mieszać. Gdy śmietanka zgęstnieje dodajemy zioła prowansalskie, łososia, pieprz do smaku oraz ewentualnie sól (sam łosoś jest z reguły dość słony). Sosu nie trzeba dalej gotować wystarczy dobrze wymieszać. Makaron łączymy z sosem i gotowe, smacznego!

Strona 1 z 2

Gry Online. Gry w przeglądarce. Kredyty. Rpg. Pieniądze. Banki

Gry Online. Gry w przeglądarce. Kredyty. Rpg. Pieniądze. Banki

Dołącz do nas na Facebook`u

Logowanie

Koszulki i gadżety

Gry Online. Gry w przeglądarce. Kredyty. Rpg. Pieniądze. Banki

Kalendarz imprez

Znajdź Pastafarian w pobliżu...

Billboard w centrum miasta?

 

Czekamy na wasze pomysły. Więcej...

Ostatnie posty na forum

Projekt KLPS na Wikipedii (13)
17/02/2017 11:10, pbz


IV Ogólnopolski Zjazd Pastafarian 2017 - Pomysły i koncepcje (0)
10/02/2017 13:27, admin


Pyrkon 2017 (8)
07/02/2017 08:13, Asia


30 spotkanie Pastafarian Poznań (3)
27/01/2017 08:51, Asia


Pomoc w 'optymalizacji podatkowej" (2)
03/01/2017 11:33, doradora


Ostatnie komenatrze

Naszą witrynę przegląda teraz 38 gości 

Informujemy, że w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Więcej: polityka prywatności.

Akceptuję pliki cookies z tej strony.